top of page
  • Skribentens bildBranka Okeijn

DET ÄR INTE DITT JOBB ATT BÄRA VÄRLDENS SMÄRTA

Uppdaterat: 3 apr. 2021

Empatiska och känsliga människor lever med sitt hjärta öppet. De har inte samma reservationer och murar som många andra har. De känner andra människors smärta. Inte bara från nära och kära utan också den kollektiva smärtan. Just nu går vi igenom en extremt utmanande tid. Många av mina känsliga klienter vittar om en diffus känsla av oro, ångest och rädsla som inte nödvändigtvis har en koppling till deras egen situation. Detta gör dem och alla andra känsliga människor särskilt utsatta, överväldigande och trötta. De har helt felaktigt fått lära sig att medkänsla betyder att det är deras jobb att ta bort andras smärta.


Det går en hårfin linje mellan medkänsla och medlidande. Jag skulle säga att medlidande skapar mer lidande och är inget att uppmuntra eller rekommendera. Inte nog att en person lider nu ska även den andre lida med den. Man kan ha ett stödjande attityd, man kan ställa upp och finnas där utan att absorbera den andres känslor i sitt energisystem. Då är man till störst nytta för sin nästa.Att hitta denna balans är för känsliga människor en balansakt på tunn lina. Vi behöver ständigt påminna oss om att det inte vår börda att bära. Det är inte vårt jobb att fixa andra. Var ock en förtjänar värdigheten av att äga sin egen upplevelse och gå sin egen väg. Världen är inte bara en ljus plats med vänliga, ljusa energier utan också en plats där lidande, sorg och stora utmaningar har sitt utrymme. Vi ska inte göra oss själva till martyrer utan öka ljuset i världen och övervinna svårigheter med samarbete, tillit och kärlek.


  • Lär dig att andas rätt och ta djupa andetag många gånger på en dag.

  • Läs och lyssna på nyheter med måtta och bara någon enstaka gång per dag.

  • Låt inte andra mata dig med undergångsteorier och rädsla.

  • När du märker att någon gång på gång använder dig som en klagomur, fråga den hur den tänker sig att lösa upp sin situation. Det brukar få de flesta att tystna.

  • Om du märker att du absorberar andras stress eller rädsla, ta dig tid att vara ensam och gör något som får dig att slappna av och må bra.

  • Sätt inte på dig offerkoftan. Försök att se vad du kan lära dig av den rådande situationen och gör upp en plan för den närmaste tiden. Detta förhållningssätt sätter dig i kontakt med din kraft.

  • Håll dig till nuet. Det enda sättet att ta sig igenom detta är en dag i taget. Stoppa dig själv när dina tankar börjar utmåla kommande katastrofer. Gör något annat, ta en promenad, städa eller dansa till din favoritmusik.

  • Kom ihåg att även detta kommer att gå över.


Branka


1 041 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page