top of page
  • Skribentens bildBranka Okeijn

MEDITATION

Uppdaterat: 17 aug. 2019


Meditation är en av grundpelarna för alla som valt att gå den andliga vägen. När vi mediterar kopplar vi upp oss mot något större och djupare än det vi upplever som vårt världsliga jag. Meditation är något som kan ske spontant eller vara något du gör som en daglig praktik i ditt andliga utövande. När vi mediterar skapar vi en vågrörelse i vårt energifält som öppnar upp alla våra chakror så att vi kan komma i kontakt med våra inre djup, med änglarna, det högre jaget och vår intuition.


Genom meditation kan vi lära oss att skilja mellan vårt mentala tjatter och vår intuitiva inre röst. När vi mediterar bryter vi upp gamla tankemönster och låter själens röst komma till tals. Vi känner oss lugna och mer balanserade och det blir lättare för oss att attrahera till oss positiva människor, situationer och omständigheter.


Forskningen har visat att meditation ger många hälsofördelar. För att nämna några så ökar meditation vår minneskapacitet, ger ett jämnare humör, minskar kronisk inflammation och förbättrar immuniteten. Även om vi vet att något är bra för oss är det många gånger ett stort steg att föra in något nytt och att sedan fortsätta göra det regelbundet. Här är några tips till dig på vad du kan göra för att komma igång.

Koppla din meditationsstund till något annat som du gör regelbundet och aldrig hoppar över. Till exempel den dagliga morgonrutinen, borsta tänderna, duscha och så en kort meditation innan du ger dig av till jobbet. På så sätt ökar chansen att din meditation ska bli ytterligare en regelbunden vana.


Meditation är vägen till ditt inre rum där nutid, dåtid och framtid möts och allt det du behöver veta väntar på att du ska lyssna.

Meditera under kortare stunder så att du känner att tiden inte blir ett hinder. 10-15 minuter är en bra start. Om det känns realistiskt och enkelt att uppnå kommer din hjärna inte att skapa det mentala motstånd som annars ofta gör att vi skjuter upp saker och förmodligen aldrig realiserar dem. När du väl kommit ingång kan du förlänga tiden och du kommer så småningom till det läget att du inte vilja lämna ditt sköna meditativa tillstånd alltför snabbt.


Använd guidade meditationer särskilt om du är nybörjare eftersom man då ofta inte vet vad man ska göra och hur. En guidad meditation leder dig genom processer som till exempel olika andningstekniker, avslappning, visualisering och mantran.  Det kan vara en stor hjälp för dig att ha en röst du kan följa.

Vi lever i stressiga tider då allt går fort, fort. Det som inte planeras in faller lätt bort så ibland kan det vara bra att schemalägga din meditationsstund, skriva in den i kalendern helt enkelt. Du kan lätt sätta på dig dina öronsnäckor, starta en vägledd meditation eller bara meditationsmusik och luta dig tillbaka en stund.

Skapa en plats i ditt hem som du bara använder när du mediterar. Gör din vrå vacker och inbjudande med ljus, blommor och föremål som symboliskt bidrar till den atmosfär du vill skapa. Se till att din speciella plats utstrålar skönhet och lugn. Den kommer locka dig, kalla på dig och dina fötter kommer att vilja röra sig dit om så bara för några sköna minuter i förbifarten.


70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page