top of page
 • Skribentens bildBranka Okeijn

INTUITIONEN ÄR DIN BÄSTA VÄN

Uppdaterat: 2 maj 2021

Har du någon gång känt att något inte stämmer trots att allt ser bra ut på ytan? Du har kanske avfärdat det som ologiskt nonsens bara för att lite senare upptäcka att din känsla var rätt och att du borde ha lyssnat på den. Det har hänt mig många, många gånger men till slut lärde jag mig att lyssna på min intuition och att följa den utan att tveka. I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag trots allt har återfall emellanåt då jag låter mitt intellekt fatta besluten ensamt. Trots allt sitter våra kulturella värderingar hårt. Vår övertro på intellektet och den rationalitet som ska styra våra beslut är stor och övertygande och det är inte lätt att förnimma intuitionens stillsamma röst under dessa lager av logik.


Alla människor är i grunden mer eller mindre intuitiva. Intuitionen fungerar likt en kompass med vars hjälp du kan orientera dig i livet. Du använder den förmodligen redan helt automatiskt utan att närmare reflektera över det. Du känner på dig eller vet saker utan att egentligen konkret kunna peka på hur du vet. Intuition är din förmåga att förstå något instinktivt utan att först behöva processa det logiskt. Ditt energisystem tar in, bearbetar och omedelbart återkopplar de signaler som kommer utifrån.Vi behöver komma ihåg att vi inte är våra tankar. Vi är medvetandet som betraktar våra tankar och vår intuition är direktkopplad till detta högre medvetande, vårt högre jag eller vår själ. Man skulle kunna säga att intuitionen är själens språk. Den talar till oss mer genom våra känslor än genom tankarna. Den är en slags omedelbar vetskap och fungerar som vår inre vägvisare och den går att träna upp. Ju mer vi lägger märke till våra intuitiva hintar, ju mer vi övar desto lättare är det för intuitionen att nå fram till oss. Till slut är vi så öppna att vi ibland stannar upp i våra sysslor därför att vi känner att budskap är på väg in.Tre stora hinder


Rädsla På en spirituell nivå vet vi exakt vad som är bäst för oss. Ingen vet bättre än vi själva vad vi behöver. Inte våra föräldrar, inte vår partner eller våra vänner. Vi är dessvärre ofta rädda för att fatta fel beslut vilket gör att vi ignorerar vår intuition och låter logiken styra. Vi har lärt oss att logiken är vår bästa vägledare och ändå får vi ofta anledning att ångra oss då vi ignorerat de hintar som vår intuition gett oss. Du kan träna dig genom att medvetet följa din intuition i mindre viktiga beslut där risken är liten att du går in i rädsla. De bevis du får när din intuition visat sig leda dig rätt bygger upp ditt självförtroende och du kommer att låta din intuition leda dig allt oftare.


Det kan också vara så att du är rädd för att få höra något som du inte vill höra. Din intuition guidar dig till insikter och förändringar som du behöver men inte vill göra eller ta till dig. När du blockerar dessa budskap från ditt inre flyr du från något som du för eller senare kommer att behöva möta och då ofta i en jobbigare version än om du hade varit mottagligt direkt när din intuition började sända signaler.


Dålig eller ingen kontakt med känslorna Om du är en person som av olika skäl tonat ner dina känslor eller i värsta fall stängt av dem kan du få svårt att komma i kontakt med din intuition. Du kan träna dig genom att flera gånger varje dag stanna upp och känna in hur du känner dig och verkligen lyssna efter vad som pågår i ditt känsloliv. Om du har blockeringar och inte kommer i kontakt med dina känslor kan det vara en bra idé att söka upp en terapeut för att ta reda på den bakomliggande orsaken för att sedan jobba med att nysta upp blockeringen.


Brist på medvetenhet Många människor förstår inte och erkänner inte intuitionen som ett kraftfullt verktyg. Deras medvetenhet och vilja till att gå utanför ramarna är låg. När de öppnar upp gör de det ofta som en konsekvens av en livskris eller någon omskakande händelse. De skakas om till medvetenhet.
Några enkla övningar


Trots våra hinder finns det mycket vi kan göra för att öka vår tillit till den egna intuitionen. Här följer några enkla övningar som kan hjälpa dig att öva upp din intuition.

 • Vem ringer? Försök lista ut vem det är som ringer, innan du hunnit svara. Ibland vet man vem som ringer ändå. Till exempel att mamma alltid ringer mellan kl. 10.00 och kl. 11.00 på lördagar. Räkna inte dessa tillfällen.

 • Höger, vänster eller rakt fram? Försökt räkna ut om den framförvarande bilen kommer att svänga höger eller vänster eller fortsätta rakt fram.

 • Var finns parkeringsplatsen? Om du behöver parkera någonstans där det är svårt att få parkering, ”beställ” en parkeringsplats i närheten precis innan du sätter dig i bilen. Låt din intuition leda dig till den gata där den lediga parkeringsplatsen finns.

 • Vad finns i posten? Försök gissa vad som finns i brevlådan på väg hem från jobbet eller var du nu befinner dig. Försök, utan att tänka eller frammana fantasibilder, att se med din inre syn om du fått någon post. Hur ser försändelsen/brevet ut? Vilken form, färg och typ av innehåll är det frågan om?

 • Vem kommer med hissen? Du väntar på hissen. Försök lista ut vilka som finns i hissen. Man eller kvinna? Hur många personer eller är den kanske tom?


Frågor som kan hjälpa dig att komma åt och utveckla sin intuition

 • Känns det som att det här är det rätta att göra?

 • Hur mår jag när jag tänker på denna situation?

 • Hur känns det i magen?

 • Har jag fått en föraning?

 • Var i min kropp känns intuitionen?

 • Om jag hade vetat det rätta svaret, vad skulle det då vara?


När vår själ talar till oss igenom vår intuition vill den nå fram med sitt budskap. Den vill påminna oss om att vi behöver välja att vara här, att vara nu och att leva ett liv förankrat i vår själsliga aspekt. Det tar inte någon extra tid eller kraft. Det handlar oftast inte om att rasera allt det du är van vid för att skapa något nytt från grunden. Allt du egentligen behöver göra är att koppla dig samman med din själs röst och låta den styra dig varje dag. Timme för timme, minut för minut. Din intuition är din bästa vän, din allierade och den kommer alltid att leda dig rätt om du vågar följa den.

Branka

668 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page